Akromegali Hastalığı Nedenleri
Akromegali, hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun normalden fazla salgılanmaya başlamasıyla ortaya çıkan, ellerin, ayakların, yüzün, kulakların hatta tüm vücudun (iç organlar da dahil) normalden daha fazla büyümesine yol açan bir hastalıktır. Akromegali Nedenleri Nelerdir? Akromegali, genellikle hipofizdeki iyi huylu tümörler sonucu ortaya çıkar. Ve bu tümör kendiliğinden oluşur. Bu sebeple akromegali ile ilgili herhangi bir […]
Akromegali, hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonunun normalden fazla salgılanmaya başlamasıyla ortaya çıkan, ellerin, ayakların, yüzün, kulakların hatta tüm vücudun (iç organlar da dahil) normalden daha fazla büyümesine yol açan bir hastalıktır.
Akromegali Nedenleri Nelerdir?
Akromegali, genellikle hipofizdeki iyi huylu tümörler sonucu ortaya çıkar. Ve bu tümör kendiliğinden oluşur. Bu sebeple akromegali ile ilgili herhangi bir genetik geçiş bilinmemektedir. Yine de aile geçmişinde akromegali hastalığı öyküsü varsa, bu tümöre yatkınlık olabileceğini gösterebilir. Ama genden gene aldatılmaz.
Akromegali Belirtileri Nelerdir?
Ellerde ve ayaklarda büyüme, kulakların ve burnun irileşmesi, derinin kalınlaşması, dudakların kalınlaşması, baş ağrısı, ses değişmesi (kalınlık ya da kısıklık), aşırı terleme, karpal tünel sendromu (bir ya da iki elin birden ilk 3 parmağında ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlük olması durumu), yumuşak doku şişliği, görme bozuklukları, halsizlik, yorgunluk, uyku apnesi, eklem ağrısı, sivilcelenme, kadınlarda adet düzensizliği ve cinsel isteksizlik, erkeklerde iktidarsızlık, ilerleyen dönemde diyabet, guatr gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Genellikle orta yaşlarda görülen bu hastalık, yaşlanma belirtileriyle karıştırılıp fark edilmeyebilir. Ama ilerleyen akromegali tablosu, iç organların da büyüyerek bozulmasına, işlevlerini düzgün yerine getirmelerine sebep olduğu için, kardiyolojik ya da solunum yolu sıkıntılarından dolayı ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden belirtiler fark edildiği an bir uzmana danışılmalıdır.
Akromegalinin Saptanması
Omurga grafisi (omurlarda büyüme), el ayak grafisi (el ve ayaklarda değişiklikler), glukoz tolerans testi, serumda büyüme hormonunun artması, göz muayenesinde görme alanında daralmalar saptanması, idrarda kalsiyum artışının gözlenmesi akromegalinin saptanmasında etkili yöntemlerdir.
Akromegali Tedavisi
Akromegali tedavisi için, genellikle bening tümörler sebep olduğundan dolayı cerrahi tedavi, yani hastalığa sebep olan tümörün cerrahi işlem yoluyla alınması kullanılmaktadır. Ama bunun yanında gelişen teknoloji ile yeni ilaç tedavileri de bulunmuş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Büyüme hormonunu baskılayan ve engelleyen ilaç tedavileri uygulanabilir. Radyoterapi de, yine akromegali tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Tümörlü bölgeye radyoaktif madde yerleştirerek ya da dışarıdan radyasyon vererek de tedavi edilmesi mümkündür. Ama radyasyon tedavisi, cerrahi tedavi kadar hızlı sonuç vermeyebilir.