Anoreksiya Hastalığı İçin Uygulanan Tedavi
Anoreksiya çok faktörlü bir hastalık olduğu için tedavisinde bir çok hekimin aynı anda, birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak biz bedendeki yıkımların engellenmesi amaçlı bir tedavi planlıyoruz. Yani burada dahiliyeci ile bir iş birliği yapılabilir. Mesela kişinin kan değerlerinin, kalp ile ilgili dolaşım sistemlerinin, bağırsak sisteminin, mide sisteminin iyi bir şekilde kontrolü gerekmektedir. Çünkü nereler […]
Anoreksiya çok faktörlü bir hastalık olduğu için tedavisinde bir çok hekimin aynı anda, birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Öncelikli olarak biz bedendeki yıkımların engellenmesi amaçlı bir tedavi planlıyoruz. Yani burada dahiliyeci ile bir iş birliği yapılabilir. Mesela kişinin kan değerlerinin, kalp ile ilgili dolaşım sistemlerinin, bağırsak sisteminin, mide sisteminin iyi bir şekilde kontrolü gerekmektedir.
Çünkü nereler hasarlı nereler düzgün çalışıyor bunun tespitinin konulması gerekmektedir. İlk öncelikle bir dahiliyeci ve bir diyetisyen bir araya gelerek kişininde anlaştığı bir yemek yeme rejiminde ittifak ediyoruz. Mesela bu kilo aldırmayacak bir gıdadır. Örneğin kişiler yağsız yemeklerden kaçarken birden bire yağlı yemeklerden de kaçmaya başlıyorlar. Diyelim ki bu konularda yavaş yavaş bir ittifak yapıyoruz.
Fakat bu bedensel veya tıbbi takviyeler bazen yeterli olmamaktadır. Kişi eğer gıdayı ağzından alamayacak kadar kötüyse, ağzına alıp yemeye çalıştığı zaman istifra (kusmak) ediyorsa damar içi denilen beslenme yöntemi uygulanıyor. Fakat bütün bunların yanında bir psikiyatri ile görüşülüp anti depresan veya ansikiyotik dediğimiz endişeyi azaltan ilaçların başlanmasına gerek duyulur. Aynı zamanda bir psikolog veya psikiyatri ile bir bireysel terapi yapılması gerekmektedir. Fakat onun yanında başka yapılması gerekenler;
Anoreksiya’lardan oluşan bir yeme bozukluğu grubuna katılabilir yada aile terapisine katılabilir. Bütün bu aileyi bütün olarak ele alabiliriz. Bu terapiler kişinin farklılıklarına göre bağlanması gerekmektedir.