Çocuklarda Hangi Hastalıklar Öksürüğe Neden Olur
Öksürük çocukluk çağının sık görülen şikayetlerinden tekidir. Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Hiçbir hastalığı olmayan çocuklar bile bir günde 15 20 defa öksürebilirler. Çünkü öksürük vücudun savunma sistemlerinden tekidir. Alt solunum yollarına giden, solunum yollarını uyaran, çeşitli sebeplerle vücuttan dışarı atmak için vücudun yaptığı bir savunma mekanizmasıdır ve hastayı hekime gitmesi konusunda da uyaran iyi […]
Öksürük çocukluk çağının sık görülen şikayetlerinden tekidir. Öncelikle şunu bilmekte fayda var. Hiçbir hastalığı olmayan çocuklar bile bir günde 15 20 defa öksürebilirler. Çünkü öksürük vücudun savunma sistemlerinden tekidir. Alt solunum yollarına giden, solunum yollarını uyaran, çeşitli sebeplerle vücuttan dışarı atmak için vücudun yaptığı bir savunma mekanizmasıdır ve hastayı hekime gitmesi konusunda da uyaran iyi bir bulgudur.
Çocuklarda üst solunum yolları dediğimiz burundan başlayıp soluk borusunun başlangıcına kadar oradan da akciğerlere kadar giden alt solunum yolları dediğimiz yolların herhangi bir aşamasını irrite eden, uyaran, tetikleyen bakteriler, virüsler, alerjik maddeler, yabancı cisimler ve bazen de vücudun kendi bağışıklık sisteminin yaptığı sebepler öksürüğü tetikleyebilir. En sık görülen sebeplerinden biri üst solunum yolu iltihaplı dediğimiz iltihap vardır. İlk 5 yaşta çocukların 6 ila 8 kez öksürük atağı geçirdiğini biliyoruz. Eğer öksürük ile birlikte ateş varsa, öksürük ve birlikte hırıltı, ışıltı varsa öksürük çocuğunuzun uyumasını, beslenmesini engeller. Bu durumda beklemeden hastaneye gitmek gerekir.
Yine yenidoğan dönemindeki ilk 3 aydaki öksürükler doktorların daima ciddiye aldığı öksürükler. Bunun dışında eğer öksürük de birlikte ateş ışıltıyı yok. Çocuğunuz çok sık öksürmüyor. Öksürük ve birlikte uyku bozukluğu beslenme bozukluğu yoksa genellikle birkaç gün evde bekleyebilirsiniz.