Diş İmplant Tedavisi
Karşı tarafta ilk dikkat ettiğimiz yer gülümsemesidir. Güzel bir gülümseme, güzel ve estetik dişler sayesinde olur. Bu estetik görüntüye her zaman doğal yollarla sahip olamadığımız için, estetik müdahalelerle elde etmeye çalışırız. Bu müdahalelerden biri de diş implant tedavisidir. Diş implant tedavisi, diş köklerini vida benzeri veya metal çivilerle değiştirmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem, […]
Karşı tarafta ilk dikkat ettiğimiz yer gülümsemesidir. Güzel bir gülümseme, güzel ve estetik dişler sayesinde olur. Bu estetik görüntüye her zaman doğal yollarla sahip olamadığımız için, estetik müdahalelerle elde etmeye çalışırız. Bu müdahalelerden biri de diş implant tedavisidir.
Diş implant tedavisi, diş köklerini vida benzeri veya metal çivilerle değiştirmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem, eksik dişlerin yerine yapılan uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek yapay köklerin üzerine yapılan hareketli protezler, hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetik görünümünü geri kazandırır.
İlk Muayenede Ne Yapılır?
İlk muayenede gerekli radyografik ve klinik muayeneler ağız diş ve çene cerrahları tarafından yapılarak hastanın durumu değerlendirilir. Ağız muayenesi yapılır. Hastanın üç boyutlu radyografik görüntüleri ve tedaviden beklentileri değerlendirilir. Estetik değerlendirmeler yapılarak hastaya en uygun yöntem seçilir.
Diş İmplant Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Bu tedavinin yapılması için öncelikle diş eksiği olmalıdır. Kemik erimesi veya dişte eksiklik yoksa, diş implant tedavisine de ihtiyaç yoktur. Kemik yapısı, implantta uygulanacak vidaları kabul edecek şekilde olmalıdır. Aksi takdirde implant tedavisi uygulanamaz. Diş implant tedavisi için bir üst yaş sınırı yoktur. Yalnızca kemik gelişimi tamamlanmayan gençler ve çocuklar için sağlıklı ve uygun değildir.
İşlem Yapılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle tedavide kullanılan vidaların boyu ve genişliğinin çene yapısına uygun olması gerekmektedir. Tedavinin yapılması için diş etlerinin ve dişlerin tamamen sağlıklı olması gerekir.
Diş İmplant Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Öncelikle kapsamlı diş muayenesi yapılır. Diş röntgenleri ve 3D görüntüler çekilir. Hastanın dişlerinden ve çenesinden yapılmış modeller tasarlanır. Hastanın tıbbi geçmişi gözden geçirilir. Tedavi planı yapılır. Hastanın özel durumuna göre uyarlanan planda hastanın kaç dişi ihtiyacı olduğu, çene kemiğinin ve kalan dişlerin durumu gibi faktörler dikkate alınır. Ağrı kontrolü sağlamak amacıyla operasyon sırasında lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon bulunur. Hastanın açısından en uygun olan hekim tarafından değerlendirilir. Hangi tür anestezi uygulanacağına bağlı olarak hastanın ameliyattan önce ne yiyeceği içeceğinin listesi hazırlanır. Devamında;
- hasarlı diş çıkarma
- diş implant yerleştirilmesi
- kemiğin büyümesi ve düzelmesi
- köprü yerleşimi
- yapay dişin yerleştirilmesi
gibi süreçler işler.
Tedavinin Ömrü Ne Kadardır?
Uygun şekilde kullanılıp bakımı yapıldığı taktirde 40 yılı aşkın süreyle implantlar hastaya hizmet eder. Diş implant tedavisinden sonra ilgili bölgelerde şişlik görülmesi normaldir. Ağız dışından implantların olduğu bölgede 3-5 dakika kadar tutulan buz uygulaması, 10 dakika aralıklarla tekrar edilmelidir. Bu, oluşan şişliği belli oranda hafifletecektir. Aynı şekilde implantlar takıldıktan sonra birkaç ay kadar beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Sigara kullanan kişilerin implantları taktırmadan önceki 15 gün ve taktırdıktan sonraki 1 ay boyunca bırakmaları özellikle istenmektedir.