Epilepsi Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Epilepsi nöbeti beyinin bir bölgesindeki sinir hücrelerinin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Halkımızda “Sara Hastalığı” diye bilinen bu hastalık sağlık çalışanlarında ise “epilepsi nöbeti (krizi)” olarak bilinmektedir, bu hastalık ülkemizde nüfusumuza oranla yaklaşık olarak %1’inde epilepsi nöbeti olduğu biliniyor. Epilepsi nöbeti isminden anlaşılacağı üzere nöbetler şeklinde olur bu nöbetler 30 saniye ile 2 dakika […]
Epilepsi nöbeti beyinin bir bölgesindeki sinir hücrelerinin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar.
Halkımızda “Sara Hastalığı” diye bilinen bu hastalık sağlık çalışanlarında ise “epilepsi nöbeti (krizi)” olarak bilinmektedir, bu hastalık ülkemizde nüfusumuza oranla yaklaşık olarak %1’inde epilepsi nöbeti olduğu biliniyor.
Epilepsi nöbeti isminden anlaşılacağı üzere nöbetler şeklinde olur bu nöbetler 30 saniye ile 2 dakika arası sürer eğer nöbetler 5 dakikayı geçerse acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Epilepsi nöbeti bir anda ortaya çıkar beynin bir bölümü ya da tümüne yayılabilir. Nöbetlerin tipleri beyinin hangi bölgesinde başladığına göre değişebilir. Nöbetlerde belirtiler hafif hissedilebileceği gibi bazı nöbetlerde bilinç kaybı ve kontrol edilemeyen hareketler görülebilir.
Bir insana epilepsi krizi tanısı koymak için en az 2 defa epilepsi krizi geçirmiş olmalıdır.
Epilepsi Nöbeti Sırasında Ne Yapılmalı?
Epilepsi nöbeti sırasında hastaya yardım amaçlı olarak etrafındaki nesneleri ondan uzaklaştırılmalı, yan çevrilmeli ve başının altına yastık koyulmalı kesinlikle hastanın ağzına dilinin ısırmaması için sert bir cisim konulmamalı çünkü dişlerini kırabilir ve boğazına kaçabilir.
Epilepsi Nöbet Çeşitleri?
- Basit Parsiyel Nöbet: Bu nöbette hastanın bilinci açık durumadır. Dört şekli vardır:
- Temporal lobdan kaynaklanan nöbet; geçmişte olmuş olayı olmamış ya da geçmişte olmamış bir olayı olmuş gibi hissedebilir, ani korku, kötü koku ve tatlar alabilir ve içten gelen hoş olmayan hisle kendini gösterir.
- Frontal lobdan kaynaklanan nöbet; bu nöbette hareket ile ilgili sorunlar görülebilir.
- Parietal lobdan kaynaklanan nöbet; geçici uyuşukluk görülebilir.
- Oksipital lobdan kaynaklanan nöbet; görebildiği alanın yarısını etkileyen flaş şeklinde ışıklar ve değişik renklerde görme.
- Kompleks Parsiyel Nöbet: Bu nöbette bilinç etkilenmesi meydana gelebilir ve çiğneme, yutkunma, bir şey arar gibi şaşkın şaşkın etrafa bakma hali görülebilir bazen hasta etrafta dolaşabilir üstündekileri çekebilir ancak nöbet bittiğinde bunların hiç birisini hatırlamayabilir.
- Jenaralize Nöbet: Bu nöbetler tüm beyine yayılır hasta önce kaskatı kesilir ve yere düşer sonra hastanın vücudundaki bütün kastlar kasılır ve gevşer hasta bu şiddetli hareketleri kendi kontrol edemez bazı Jenaralize nöbet çeşitlerinde kişi vücudunun şeklini kaybetmese bile bilincini kaybedebilir bu nöbetlere “absans” ya da “petit mal” adı verilir.
Epilepsi Nöbeti Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Epilepsi nöbeti kronik bir hastalıktır. Doğum sırasında ya da ileride beyine alınan bir hasar ile görülebilir yani epilepsi nöbeti cinsel yolla bulaşmaz.
Belirtileri Nelerdir?
Epilepsi nöbetinin belirtileri beyinin etkilenen bölgesindeki işlevine göre değişebilir. Bazı belirtileri ise şunlardır:
- Vücutta ani kasılma.
- Kollar ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallanma.
- Bilinç kaybı.
- Korku veya o anı daha önce yaşamış olma hissi.
- Bir süre seslere ve konuşmalara cevap vermeme.
- Sabit bir yere bakmak.
- Hızlı göz kırpma.
- Uyuşma.
- Mide bulantısı hissi.