Evlilik İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Evlenmek isteyen çiftler nikâh işlemini gerçekleştirmeden önce yerine getirmesi gereken yasal zorunluluklar vardır. Bunlardan bir tanesi de sağlık raporunun alınmasıdır. Yeterli bilgiye sahip olmayan başta gençler olmak üzere birçok kişi sağlık raporunun alınmasında zorluk yaşar. Sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır. Evlenmek isteyen kişilerden sağlık raporunun istenmesinin nedeni, çiftler arasında bulaşıcı hastalık bulunup bulunmadığının ve […]
Evlenmek isteyen çiftler nikâh işlemini gerçekleştirmeden önce yerine getirmesi gereken yasal zorunluluklar vardır. Bunlardan bir tanesi de sağlık raporunun alınmasıdır. Yeterli bilgiye sahip olmayan başta gençler olmak üzere birçok kişi sağlık raporunun alınmasında zorluk yaşar. Sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır.
Evlenmek isteyen kişilerden sağlık raporunun istenmesinin nedeni, çiftler arasında bulaşıcı hastalık bulunup bulunmadığının ve kan uyuşmazlığını öğrenmektir. Eğer bir hastalık ve kan uyuşmazlığı varsa tedavi olabilirsiniz. Kan uyuşmazlığı varsa, tedavi olmazsanız hamile kalan annenin dünyaya getireceği bebeklerde sağlık sorunu ile karşılaşırsınız.
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
- Evlenecek olan çiftler ikamet ettikleri il veya ilçeye göre,
- Aile Ve Toplum Sağlı Merkezi
- Sağlık Ocağı
- Devlet Hastanesi
- Özel Hastanelerden sağlık raporu alabilirler.
Evlenmek İçin Gerekli Belgeler
- Sağlık raporu
- Nüfus cüzdanı (aslı-fotokopisi)
- 4 adet vesikalık fotoğraf
- 18 yaşını doldurmak
- 16 yaşını dolduran bir kız hâkim kararıyla, 17 yaşını tamamlayan kız anne-baba rızasıyla evlenebilir.
- Kızlık soyadını kullanmak isteyenler dilekçe doldurmalıdır.
- Evlenme izin belgesi
Evlenmek isteyen çiftler, sağlık raporunu alabilmeleri için yukarıda saydığımız bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekiyor. Sağlık Ocakları ve Aile Ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde gerekli ekipman olmadığı için, sağlık raporunu almada bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden daha kolay sağlık raporunu alabilirsiniz. Özel Hastaneler sağlık raporu için ücret talep edeceğinden, Devlet Hastanesine giderek ücret ödemeden sağlık raporunu alabilirsiniz.
Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılır?
- Kan grubunuz belirlenir.
- Kan alınarak; hepatit B, hepatit C, frengi, bel soğukluğu, cinsel hastalıkların olup olmadığı incelenir.
50 Yaş Üstü Kadınlar Sağlık Raporu Alabilir Mi?
18 yaşını doldurmuş tüm gençlerin evlendiği gibi, 50 yaşındaki bir kişide evlenmek isteyebilir. Evlenmeden önce sağlık raporunun alınmasının zorunlu olduğunu belirtmiştik. Yapılan testlerde kan uyuşmazlığı ve bir hastalık olup olmadığı inceleniyor. 50 yaşındaki kadınlarda menopoz olup olmadığı araştırılır.
60 Yaş Üstü Evlenmek İsteyenler Sağlık Raporu Almak Zorunda Mı?
60 yaş üstü evlenmek isteyen çiftler, evlenmek istediklerini beyan ettiği takdirde sağlık raporu istenmez ancak heyet raporu talep edilir. Heyet raporunda hastalıklar ve ölüm riski kontrol edilir.