Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp damarı içerisindeki plakların bir anda yırtılması sonucunda gerçekleşen kalp krizi, kalp damarının aniden tıkanmasıyla ölüm halini ortaya çıkarır. Kalp kasının oksijen kalması sonucunda hızlı bir şekilde hücrelerin ölümü gerçekleşirken kalp krizi belirtileri nelerdir sorusu da alınacak önlemler açısından mühimdir. Saniyelik hissedilen göğüz bölümündeki sıkışma sonrasındaki ilk müdahaleler ise ölüm riskini önemli bir oranda azaltabilmektedir. […]
Kalp damarı içerisindeki plakların bir anda yırtılması sonucunda gerçekleşen kalp krizi, kalp damarının aniden tıkanmasıyla ölüm halini ortaya çıkarır. Kalp kasının oksijen kalması sonucunda hızlı bir şekilde hücrelerin ölümü gerçekleşirken kalp krizi belirtileri nelerdir sorusu da alınacak önlemler açısından mühimdir. Saniyelik hissedilen göğüz bölümündeki sıkışma sonrasındaki ilk müdahaleler ise ölüm riskini önemli bir oranda azaltabilmektedir. Bundan dolayı kalp krizinin belirtilerinin bilinmesi ve böyle bir durum anında yapılacak süreçlerin öğrenilmesi de hayat kurtarmayı beraberinde getirir. Kişilerin kalp krizi riskleri değişkenlik gösterirken kriz öncesinde kalp bölgesinde ani oynama, hareketlenme ve göğüs ağrıları da önceden hissedilebilir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde kişinin doktora giderek gerekli tetkikleri yaptırması da kalp ve damarlarda olabilecek sorunların önceden bilinmesini sağlar.
Kalp Krizi Nasıl Olur?
Kişinin göğüs kafesinin tam ortasında bir ağrı hissetmesiyle belirtiler başlar. Birkaç dakika süren gerilimler sonrasında tekrar eski hale gelinebilir. Ancak baskı ve ağrıyla birlikte yanma durumu da hissedilebilir. Kalp krizi belirtileri nelerdir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise aniden oluşan nefes darlıklarıdır. Kişinin bir anda yutkunma hali yaşaması ve ağrı sonrasında nefes alamaması da oksijensiz kalma durumunu açıklar. Bu durumdan kurtulmak için ise kişinin kendisini zorlayarak küçük hareketler yapması önem taşır. Aniden soğuk ter basması ve baş dönme halleri de kişinin kalp krizi geçirdiğini gösterir. Kadınlarda yorgunluk atakları da çok alakasız zaman dilimlerinde görülebilir. Kusma halinin yaygınlaşması ve ağrıların giderek şiddetlenmesi de kalp krizi belirtileri nelerdir diye merak edenlere rehber niteliği taşır. Bu belirtilerin birkaçının görülmesi halinde kişinin erken müdahale için hastaneye götürülmesi sonucunda kalp kasının dahi zarar görmesi önlenebilir. EKG çekilerek işlemlere başlanırken tanı konulmasının ardından hemen tedavi süreçlerine de başlanılır.
Kalp Krizi Tedavisi
Kalp krizi özelinde pıhtılaşmanın önlenmesinde aspirin uygulanırken oksijen destek tedavisi de kişinin tekrar kuvvetlenmesini sağlar. Göğüs bölümündeki ağrıların azaltılması amacıyla nitrogliserin uygulanır. Kalp damarları özelinde var olan tıkanıklık halleri ise operasyonla açılır. Aniden ortaya çıkmasından ötürü ne zaman yaşanabileceği bilinmeyen kalp krizlerinde hemen neler yapılması gerektiğinin bilinmesi ise bir hayatın kurtulmasında etkendir.