Kızamıkçık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kızamıkçık hastalığı tıp dilinde rubella olarak da bilinmektedir. Cilt üzerinde kırmızı döküntüler ile kendisini belli eden bu rahatsızlığa virüslerin neden olduğu çok uzun bir süreden beri saptanmıştır. Bulaşıcı bir hastalık olan kızamıkçık kişiden kişiye geçebilme özelliğine sahiptir. Öksürük, hapşırma ve havadan nefes yolu ile kişiden kişiye bulaşabilir. Kızamıkçık olan kişi ile gıda paylaşımı aynı çatal, […]
Kızamıkçık hastalığı tıp dilinde rubella olarak da bilinmektedir. Cilt üzerinde kırmızı döküntüler ile kendisini belli eden bu rahatsızlığa virüslerin neden olduğu çok uzun bir süreden beri saptanmıştır. Bulaşıcı bir hastalık olan kızamıkçık kişiden kişiye geçebilme özelliğine sahiptir. Öksürük, hapşırma ve havadan nefes yolu ile kişiden kişiye bulaşabilir. Kızamıkçık olan kişi ile gıda paylaşımı aynı çatal, aynı kaşık veya aynı bardak ile kesinlikle yapılmamalıdır. Bebek ve hamile kadınlarda da görülebilen bu rahatsızlık çok uzun bir süreden beri tüm dünyada aşı ile engellenebilen rahatsızlıklardan birisidir. Genellikle hastalığın görülme yaşı 5 ile 9 yaş aralığındaki çocuklardır.
Kızamıkçık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
İlk başlama sürelerinde hiçbir şekilde görüntüye yansımadan ufak kırgınlık ve halsizlikler ile başlayan rahatsızlığın ortalama üç gün sonra tüm belirtileri ortaya çıkmaktadır. Peki; kızamıkçık hastalığının belirtileri nelerdir? Kızamıkçık hastası olan kişinin bu hastalığa yakalandığı hangi belirtilerden ortaya çıkmaktadır?
- Sinir iltihabı
- (Konjunktivit) Gözlerde yangı
- Testis şişmesi
- Gözlerde iltihap
- Gözlerde kızarıklık
- Burunda tıkanıklık
- Burunda akıntı
- Başta ağrı
- 39 derecenin altına düşmeyen ateş
- Kulak arkasındaki lenf bezlerinde şişme
- Kırmızı vücut döküntüleri
- Üst solunum yolu enfeksiyonu
- Boyunda şişlik
- Öksürük
- Eklem tutulmaları
- Boyun ağrısı
Rubella virüsünden dolayı kaynaklanan kızamıkçık hastalığının bulaşarak yayıldığı görülmektedir. Son yıllarda bebeklik çağda yapılan aşıların bu hastalığı büyük ölçüde engellediği için hastalığın son zamanlarda görülme oranı oldukça düşmüştür. Bazen belirtiler tamamen kızamık rahatsızlığına benzetilebilir. Kızamık rahatsızlığına belirtilerin benzetilmemesi için mutlaka bir uzman doktor kontrolünden hasta olan kişinin geçirilmesi gereklidir.
Kızamıkçık hastalığının belirli bir tedavisi tıpta yoktur. Uzman doktorlar tarafından hastalığa yakalanan kişilere yatak istirahati verilerek hastanın bol su tüketmesi tavsiye edilir. Çok ağır olarak geçirilen kızamıkçık rahatsızlığı ise bazı özel ilaçlar ve antibiyotikler ile tedavi altına alınır.