Metabolizmayı Hızlandırma Yöntemleri ve Yavaşlatan Etmenler
Metabolizma, kalp, akciğerler ya da diğer organlar gibi bir ‘şey’ değildir. Vücudunuzda sizi canlı tutmak için oluşan doğal süreçler koleksiyonudur. Tıpkı solunum gibi fiziksel bir şey değil, daha çok bir süreçtir. Metabolizma, vücudunuzun yapması gereken her şeyi yapmasına izin vermek için enerji üreten fiziksel ve kimyasal süreçlerin toplamıdır. METABOLİZMA NASIL ÇALIŞIR? Metabolizmanız, vücudunuzda enerji üreten […]
Metabolizma, kalp, akciğerler ya da diğer organlar gibi bir ‘şey’ değildir. Vücudunuzda sizi canlı tutmak için oluşan doğal süreçler koleksiyonudur. Tıpkı solunum gibi fiziksel bir şey değil, daha çok bir süreçtir. Metabolizma, vücudunuzun yapması gereken her şeyi yapmasına izin vermek için enerji üreten fiziksel ve kimyasal süreçlerin toplamıdır.
METABOLİZMA NASIL ÇALIŞIR?
Metabolizmanız, vücudunuzda enerji üreten çeşitli prosesler olduğundan, bunları ne kadar hızlı veya yavaş yapmanız gerektiğini söylemeniz gerekir. Burası tiroidinizin önemli bir rol oynadığı yerdir. Metabolizmanın “denetleyicisi“, hipofiz bezi “Yönetici” ve “patronu” – hipotalamus tarafından denetlenir! Hipotalamusunuz, hipofizinize sinyaller gönderir; bu, metabolizmanızı yavaşlatmak veya hızlandırmak için hormonları serbest bırakmak için tiroidinize sinyal gönderir.
Hipoterapi, tiroid stimüle edici hormon (TSH) adı verilen ve daha fazla T4 ve T3 salınmasını sağlayan bir hormon üreterek tiroid bezini etkiler. Kanda dolaşan çok fazla T4 varsa, hipofiz üretilen TSH miktarını azaltır ve bu da tiroid aktivitesinin yavaşlamasına neden olur. Çok az T4 varsa, hipofiz TSH miktarını arttırır. Bu şekilde, kandaki T4 ve T3 seviyeleri nispeten sabit tutulur.
METABOLİZMAYI YAVAŞLATAN ETKENLER NEDİR?
- Yaş
- Cinsiyet
- Vücut kompozisyonu yani kas / yağ oranı
- Diyet
- Fiziksel aktivite
- Genel yaşam tarzı
Bununla birlikte, metabolizmanızın her birinin ne kadar etkilediği değişir ve tipik olarak, değiştiremediğiniz şeyler, metabolizmanızı en çok örneğin yaş ve cinsiyeti etkileme eğilimindedir.
Metabolizmanızı ve bundan dolayı vücudunuzdaki tüm proseslerin sorunsuz çalışmasını sağlamak için vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi – enerjiyi verdiğinizden emin olmanız gerekir. Vücuttaki her metabolik işlemin gerçekleşmesi gerekir. Aslında, yaş, cinsiyet, kilo, boy ve fiziksel aktivite düzeylerine göre hesaplanan toplam günlük enerji harcamanızın (TDEE)% 60-70’i hayati metabolik işlevlerle tüketilir.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN YOLLARI
Metabolizma hızınız, vücudunuzun enerji için enerji yakma oranıdır. Metabolik hızınızı artırabileceğiniz birkaç yol vardır. Ama önce, yediğiniz şeyin enerjisinin veya kalorinin nasıl kullanıldığını çözelim:
Solunum, kalp atış hızı ve vücut ısısı gibi% 60-70 hayati fonksiyonlar (bu BMR’dir – hiçbir şey yapmadan çok hareketsiz kaldıysanız hayatta kalmanız gereken enerji miktarı)
% 15-30 genellikle fiziksel aktivite, ev işleri, bahçe işleri, spor salonu egzersizleri vb. Günlük aktivitelere yönelir.
Sindiriminize% 10-15 oranında – vücudun onarmak, gençleştirmek ve en iyi şekilde çalışmak için kullanabileceği bileşiklere yediğiniz yiyecek ve içecek dağılımıyla ilgili işlevler
Gördüğünüz gibi, tükettiğimiz enerjinin büyük bir kısmı sadece mevcut enerjiyle yakılıyor! Metabolizmanızı daha fazla egzersiz yaparak, hareket ettirerek, düzenli olarak yiyerek artırabilirsin, ancak başlangıçta düşünmüş olabileceğiniz kadar büyük bir etki yapmazlar!