Prostat Sancısı Nasıl Geçer?
Prostat, elli yaş ve üzeri sadece erkeklerde olmak üzere yaklaşık %20’lik bir dilimde işeme zorluğu görülür. Prostat, vücutta mesane ve penis arasında, idrar kesesinin hemen çıkışındadır ve idrar yolunu sarar. Üreten, idrarın vücuttan atılmasına izin verir ve mesaneden penise kadar prostatın merkezinden geçer. İdrar yolunu sardığından idrar yaparken zorluk, kesik kesik idrar yapmak, idrar yapmaya […]
Prostat, elli yaş ve üzeri sadece erkeklerde olmak üzere yaklaşık %20’lik bir dilimde işeme zorluğu görülür. Prostat, vücutta mesane ve penis arasında, idrar kesesinin hemen çıkışındadır ve idrar yolunu sarar. Üreten, idrarın vücuttan atılmasına izin verir ve mesaneden penise kadar prostatın merkezinden geçer. İdrar yolunu sardığından idrar yaparken zorluk, kesik kesik idrar yapmak, idrar yapmaya başlarken zorluk, idrar hızında yavaşlama meydana gelir.
İlerleyen zamanlarda da anı idrar hissi, gece idrara kalkma, tuvalet ihtiyacına yetişememe, idrar kaçırmaya sebep olur. Prostat spermi besleyip koruyan sıvıyı salgılar ve sadece erkeklerde görülebilir. Prostat esas üreme sistemi organı olduğu için başka bir anomali yoksa yeni doğan tüm erkek çocuklarında vardır ve sonradan oluşması mümkün değildir. İdrar kesesinin hemen çıkışında yer alır. Çapı 4 cm, ağırlığı 20 gr kadar olur. Prostat aynı zamanda salgıları erkek üreme hücresi olan spermin kadın üreme yollarında canlı kalmasını sağlamaktadır.
Prostat Erkeklerde Ne Yapar?
Erkeklerde sık olarak görülen iç organ kanseridir. Akciğer kanserinden sonra gelen ikinci en sık ölüm nedenidir. Prostat hastalığı yaşam süresi oldukça uzun olan bir kanser türüdür. Sağlık açısından önemli bir hastalıktır. İyi kötü tüm bilgilere sahip olunması gerekmektedir. Ama erken tanıda kanserden tamamen kurtulmak mümkündür. Prostat erkekleri korurken ve taşıdıkları genetik kodlarını korurken spermi canlı tutan bir sıvıyı salgılar. Boşalma anında büzülerek sıvısını üretra içine çeker.
Boşalma anında sperm, vas deferens olarak adlandırılan iki tüp boyunca ilerlemektedir ve testislerden milyonlarca adet spermi seminal veziküllere taşır. Seminal veziküller prostata bağlanır idrar yoluna gönderilmeden önce spermaya fazladan sıvı eklenir. Vas deferensin seminal vezikülleri karşıladığı yer ejakülatör kanal olarak adlandırılmaktadır. Boşalma anında, mesane ve üretra arasındaki açığı kapayarak ve sperm hızını arttırarak iter. Bu yüzden aynı zamanda idrar ve boşalma olanaksızdır.
Prostat Semptomları Nelerdir?
Zayıf veya yavaş idrar yapma, tamamlanmamış mesane boşalması hissi yaşama, İdrara çıkmada zorluk, sık sık idrara çıkma, geceleri sık sık idrar yapmak için kalkmak şeklinde belirtileri görülmektedir.
Prostat Sancısı Nasıl Geçer?
Prostat sancısı çeşitli antibiyotiklerle kontrol altına alınabilmektedir. Düzenli muayene olunması gerekmektedir. Doktor önerisindeki ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavisi faydasız olur ve sancılar devam ederse ultrasondan bakılarak duruma göre açık ya da kapalı ameliyat planlanabilir.
Kişinin idrar yapmayla ilgili hiçbir şikayeti olmasa bile, eğer ailede prostat kanseri varsa 40, yoksa 50 yaşından sonra PSA kan testi ve muayenesi yapılmalı ve düzenli olarak takibi sağlanmalıdır. İyi huylu prostat büyümelerinde işemese zorlanma olabilir fakat bu korkulacak bir durum değildir. İnsanlar arasında prostatla ilgili oldukça ciddi anlamda hatalı bilgiler vardır. Bu sebeple prostat bilgisine sahip olunması çok çok önemlidir. Bilmeden yapılan bir işlemin geri dönüşü olmaz.