Romatizma Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Romatizmal hastalıklar eklem tendonlarınızı, bağlarınızı, kemiklerinizi ve kaslarınızı etkiler. Bunlar arasında, eklemlerinizi etkileyen durumlar için kullanılan bir terim olan birçok artrit türü vardır. Yani romatizma tek bir hastalık değildir. Bir çok hastalığın romatizma olarak adlandırılması bir çok insanda romatizma hastalığına hangi bölüm bakar sorunun canlanmasına neden olmaktadır. Bu yazıda romatizma hastalıklarını, belirtilerini ve romatizma problemi […]
Romatizmal hastalıklar eklem tendonlarınızı, bağlarınızı, kemiklerinizi ve kaslarınızı etkiler. Bunlar arasında, eklemlerinizi etkileyen durumlar için kullanılan bir terim olan birçok artrit türü vardır. Yani romatizma tek bir hastalık değildir. Bir çok hastalığın romatizma olarak adlandırılması bir çok insanda romatizma hastalığına hangi bölüm bakar sorunun canlanmasına neden olmaktadır. Bu yazıda romatizma hastalıklarını, belirtilerini ve romatizma problemi yaşadığınızda hani bölüme gitmeniz gerektiği konusunda bir çok faydalı bilgiye yer verdik.
- Kireçlenme
- Romatoid artrit (RA)
- Lupus
- Spondiloartropatiler – ankilozan spondilit (AS) ve psoriatik artrit (PsA)
- Sjögren sendromu
- Gut
- skleroderma
- Enfeksiyöz artrit
- Juvenil idiyopatik artrit
- Polimiyalji romatika
Yukarıdaki hastalılar 200 den fazla romatizma hastalığı arasında en yaygın olarak karşılaşılan hastalıklardır.
Romatizma Belirtileri Nelerdir?
- Eklem ağrısı
- Eklem veya eklemlerde hareket kaybı
- Enflamasyon – eklem veya etkilenmiş bir bölgede şişlik, kızarıklık ve sıcaklık
Romatizma hastalığına hangi bölüm bakar sorusuna gelecek olursak içerisinde 200 den fazla hastalığı barındıran bu geniş kategoriyi incelen bir bölüm vardır. Bu tür hastalıkları inceleyen tıbbi alana romatoloji denir.
Romatizma Hastalığıyla İlgilenen Bölüm
Düzenli doktorunuz romatizmal bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsa, muhtemelen sizi tedavi etmek için özel olarak eğitilmiş bir doktor olan bir romatologya gönderir. Romatologunuz durumunuzu teşhis etmek için sizi muayene eder, ardından sizin için muhtemelen ilaçlar, düzenli egzersiz, sağlıklı bir diyet, stres yönetimi ve dinlenme gibi bir tedavi planını denetler. Bir hastaneden romatoloji bölümüne başvuru yapabilirsiniz. Fizyo terapi ve rehabilitasyon merkezlerinde de doktor yönlendirmesi ile romatizma tedavisi yapılmaktadır. Fakat öncelikle doğru tedavinin uygulanması için uzman bir hekim muayenesi şarttır.