Sağlıklı Beslenme Nedir?
Günümüzde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasından sonra sağlıklı beslenme nedir üzerine araştırmalar çok daha önemli hale gelmiştir. Hali hazırda vücudun hücrelerinin tamamının düzenli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için sağlıklı beslenme şarttır. Yeterli olduğu kadar dengeli ve sürekli beslenme olarak da ifade edilebilen sağlıklı beslenme, tüm besin kaynaklarının ihtiyaç oranında tedarik edilmesidir. Gerek yağ ve karbonhidratları […]
Günümüzde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasından sonra sağlıklı beslenme nedir üzerine araştırmalar çok daha önemli hale gelmiştir. Hali hazırda vücudun hücrelerinin tamamının düzenli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için sağlıklı beslenme şarttır. Yeterli olduğu kadar dengeli ve sürekli beslenme olarak da ifade edilebilen sağlıklı beslenme, tüm besin kaynaklarının ihtiyaç oranında tedarik edilmesidir. Gerek yağ ve karbonhidratları gerek protein ve minerallerinin tamamı vücut için alınması gerekenler arasındadır.
Sağlıklı Beslenmede Gıdalar
Tek taraflı beslenme programları veya diyetler ise son günlerde daha popülerdir. Sadece protein bulunan besinlerin tüketilmesi veya karbonhidratlı beslenme tam anlamıyla yanlıştır. Sağlıklı beslenme nedir sorusuna aykırı durumlarla birlikte kişinin çeşitli rahatsızlıklara yakalanması da söz konusudur. Bunun için mutlak surette sağlıklı beslenmesi ve temel gıdaların hepsiyle tüm besin kaynakları günlük olarak tüketilmelidir. Bunun temel sebebi ise hepsinin vücut işleyişi açısından öneminin bulunmasıdır.
Sağlıklı Beslenme Nasıl Yapılır?
Sağlıklı beslenme nedir sorusuna iki önemli cevap verilebilir. Bunların başında tüm besin kaynaklarının belirli bir oran düzleminde kullanılmasıdır. Yani, temelde dört ana grupta sıralanan besin kaynaklarının günlük olarak alınmasıdır. İlk grup kalsiyum ve çeşitli vitaminlerin yer aldığı süt ve süt ürünlerinden oluşur. Protein ve hayvansal gıdaların önemli bir kısmı süt, yoğurt ve peynir grubundan alınır. Et, yumurta ve baklagiller ise protein kaynağı olarak listelenir. Demir ve çinko içinde bu gıdaların tüketilmesi gereklidir. Taze sebze ve meyve grubu ise demir, magnezyum, kalsiyum ve folik asit depolarıdır. Son olarak karbonhidrat alımı için tahıl grubu da sağlıklı beslenmeyi beraberinde getirir. Yaşam boyu bu şekilde ayrılan tüm besinlerden belirli bir düzen içinde tüketilmesi lazımdır. Kişinin sahip olduğu isteklere göre ise besinler arasında değişiklikler yapılabilir.
Sağlıklı Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı beslenme amacıyla hazır gıdalardan ve şekerli besinlerden de uzak kalınmalıdır. Aşırı şekerli asitli içecekler ve alkol tüketimi de sağlık beslenmeyi olumsuz etkiler. Bununla birlikte işlenmiş hazır gıdaların sonucunda şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon ya da obezite ile karşı karşıya kalınabilir. Katkı maddelerinin neler olduğu, nasıl bir üretimden geçirildiği de sağlıklı beslenme nedir sorusu özelinde yanıtlanması gerekenler arasındadır.