Vitamin Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?
Vitamin takviyelerinin kullanımı genellikle sağlık ile ilişkilidir. Ancak bu fayda, yalnızca ürünün kullanımı bir doktor veya beslenme uzmanı tarafından önerildiğinde, yani kullanımına ihtiyaç duyulduğunda sağlanır. Reçetesiz, yani tıbbi reçete gerek kalmadan satılmasına rağmen, ürün bir doktorun gözetimi olmadan kendi başına kullanan hastanın sağlığında çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Vitamin Takviyesi Nedir ve Ne İçindir? Vitamin takviyesi, […]
Vitamin takviyelerinin kullanımı genellikle sağlık ile ilişkilidir. Ancak bu fayda, yalnızca ürünün kullanımı bir doktor veya beslenme uzmanı tarafından önerildiğinde, yani kullanımına ihtiyaç duyulduğunda sağlanır.
Reçetesiz, yani tıbbi reçete gerek kalmadan satılmasına rağmen, ürün bir doktorun gözetimi olmadan kendi başına kullanan hastanın sağlığında çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.
Vitamin Takviyesi Nedir ve Ne İçindir?
Vitamin takviyesi, vücutta düşük olduğu düşünülen vitamin ve minerallerin yerini almayı amaçlar.
Tıbbi gözetim altında tüketildiğinde başlıca faydaları arasında şunlar yer alır:
- Bağışıklık sisteminin, dokuların, kemiklerin ve organların güçlendirilmesi;
- Vitamin ve minerallerin emilimi gibi vücuttaki çeşitli süreçlerin sürdürülmesi.
D Vitamini veya Çinko gibi tek maddeli versiyonları veya bu ve diğer maddeleri (multivitaminler) birleştiren seçenekler bulmak mümkündür.
Vitamin takviyesi sadece bazı gıda kısıtlamaları olan ve hipovitaminoz (vücutta vitamin ve mineral eksikliği) teşhisi konmuş kişilerin beslenmesinde tamamlayıcı olarak önerilmektedir.
Yani bu tür ürünler, sentezlenmiş vitamin ve mineraller olduğu için kahvaltı, öğle yemeği, ara öğün ve akşam yemeği gibi günlük öğünlerin yerini kesinlikle almamalıdır. Ayrıca yukarıda belirtilen özelliklere sahip kişi grubunda günlük doz hastanın ihtiyacına göre hekim tarafından belirlenmelidir. Bu nedenle tavsiye, duruma göre değişir ve tamamen kişiseldir.
Vitamin Takviyesi Ne Zaman Önerilir?
Ürün, hipovitaminoz teşhisi konan hastalarda doktorlar veya beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir.
Yetersiz besin almış olabilecek gruplar arasında şunlar vardır:
Veganlar ve vejetaryenler
Birçok insan veganların ve vejeteryanların çeşitli besinleri takviye yoluyla değiştirmeleri gerektiğine inanır, ancak bu bir kural değildir.
Örneğin, karbonhidrat bakımından zengin, sebze ve meyve içermeyen ve lif ve protein oranı düşük bir beslenme gerçekten sağlığı tehlikeye atabilir. Vücudun tam olarak çalışması için gerekli tüm besin maddelerinin bitki kaynaklarında bulunabileceğini hatırlamakta fayda var.
Bu nedenle, önerilen vitamin ve mineral seviyelerinden ödün vermeden beslenme mümkündür. Ancak bunun için bir beslenme uzmanı tarafından izlenmesi gerekir. Gerekli görülürse vitamin takviyesi kullanımı için tıbbi tavsiyede bulunulabilir.
Tedavi gören hastalar
Bazı tedavi gören ve hipovitaminoz teşhisi konan hastalarda minerallere ek olarak bir veya birden fazla vitamin takviyesi gerekebilir. Bu tür ürünlerin bu durumlar için reçetesi her kişinin ihtiyacına göre özelleştirilir.
Yaşlılar
60 yaşın üzerindeki kişiler, hipovitaminoz teşhisi konması en muhtemel gruplardan bazılarıdır. Bunun nedeni, hastayı zayıflatan ve hem vitamin hem de minerallerin emilimini tehlikeye atan bazı hastalıkların görülme sıklığının daha yüksek olmasıdır. Yetersiz beslenme, güç kaybı ve kemik erimesi bu aşamada en sık görülen komplikasyonlardan bazılarıdır ve genellikle takviye gerektirir.
Hamile kadınlar
Bazı durumlarda hamile kadında bazı besinlerin yetersizliği görüldüğünde gıda takviyesi gerekebilir. Bu aşamada folik asit ve demir en çok önerilen takviye gıdalardandır. Bu nedenle ihtiyacın derecesine göre doktor bebeğin sağlığını ve hamileliği tehlikeye atmamak için vitamin takviyesi verebilir.
Yetersiz beslenen hastalar
Yetersiz beslenen kişiler çoğu durumda ister vitamin ister gıda olsun, bazı takviyelerin kullanılmasını talep eder. Yaşlılara ek olarak, çocuklar ve anoreksiya gibi yeme bozukluğu teşhisi konan hastalara vitamin takviyesi verilebilir.
Hipovitaminoz tanısının olmadığı durumlarda vitamin ve minerallerin meyve, sebze ve bakliyat gibi kaynaklardan alınması önerilir.
Gıda Takviyesi Türleri
Vitamin veya minerali içeren veya iki veya daha fazla besin öğesinin bir arada olduğu vitamin takviyeleri bulmak mümkündür.
Vitamin takviyeleri
Bu türde sadece bir vitamin veya mineral konsantre edilmiştir. Bu, vücutta bu spesifik besinin eksikliği olduğunda önerilen vitamin takviyesi durumudur.
Multivitamin (multivitamin)
İki veya daha fazla besin içeren hipovitaminoz tablosu olduğunda, bu vitamin veya minerallerin alınmasını ve emilimini tamamlamak için multivitamin reçete edilebilir. Bu kategoride, örneğin A’dan Z’ye vitaminleri birleştiren veya çinko ve C vitaminini konsantre eden takviyeler bulunur.
Ayrıca bu ürün çeşidini veganlara uygun versiyonları ile kapsül, tablet, damla ya da efervesan olarak bulunabilir.
Vitamin Takviyesi Nasıl Alınır?
Takviye, doktorun önerdiği saatte ve günlük miktarda su ile alınmalıdır.
Kapsüller açılmamalı ve tabletler kırılmamalıdır. Efervesan tabletler, ürün etiketinde önerilen miktarda su ile seyreltilmelidir.
Doktorunuzun sizin için reçete ettiği dozla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, onunla tekrar iletişime geçin. Bildiğimiz gibi yanlış kullanım ve yüksek dozlar, hipovitaminoz gibi çeşitli sağlık risklerini beraberinde getiren hipervitaminoza neden olabilir.
Vitamin takviyesinin dozu ve kullanım sıklığı hekim tarafından belirlenmelidir.
Tedavi öncesinde ve sırasında bazı sorular ortaya çıkabilir. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza sormanız gerekir.
İşte en yaygın sorulardan bazılarının yanıtları:
Ne kadar almalıyım?
Doktorunuz size tavsiye ettiği sürece ve vücuttaki vitamin ve mineral seviyeleri stabilize olana kadar almalısınız. Bu tür bilgileri öğrenmek için takviyeyi bitirmeden önce doktorun istediği bazı testlere girmek gerekir. Bu nedenle, tıbbi onay olmadan kullanmayı bırakmayın ve ürünün kullanımını bırakmanız tavsiye edilirse, uzatmayın.
Gastriti olanlar vitamin takviyesi alabilir mi?
Bazı ürünlerde bulunan bazı bileşenler, özellikle takviyenin kaplanmamış veya efervesan bir tablette olması durumu gastrit daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, takviyenin sadece doktor tavsiyesi ile alınması önemlidir.
Hamileler alabilir mi?
İhtiyaç varsa ve doktor tavsiyesi varsa evet alabilir. Bu tür takviyelerin gereksiz yere uygunsuz kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir.
Saç ve tırnaklar için en iyi vitamin takviyesi nedir?
Demir ve çinko gibi tırnakların ve saçların büyümesini ve güçlenmesini destekleyen bazı vitaminler vardır. Ancak saç dökülmesi ve tırnak kırılması her zaman vücuttaki vitamin eksikliği ile ilişkili değildir. Bu nedenle sorunun nedenini bulmak için bir doktora danışmak ve bazı testler yapmak gerekir.
Vitamin Takviyelerinin Yan Etkileri
Vitamin takviyesi kullanmanın yan etkileri, tıbbi tavsiye olmayan herhangi bir hasta içindir.
Ürünün gelişigüzel ve reçetesiz kullanımının ana yan etkileri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Zehirlenme;
- Hipervitaminoz (vücutta vitamin ve mineral fazlalığı);
- Mide bulantısı;
- Karın ağrısı;
- İshal;
- Deri döküntüleri;
- Böbrek ve karaciğer gibi organların işlevlerinde bozulma;
- Böbrek taşı (böbrek taşı).
Günlük dozaj ve kullanım süresi her hastanın ihtiyacına, mevcut durumuna ve tanıya göre değişir. Bu nedenle, doktorun talimatlarına kesinlikle uyun ve onun öngördüğü dozu kendi başınıza değiştirmeyin.
Vitamin takviyelerinin kontrollü ve kişiselleştirilmiş kullanımının faydaları çoktur, ancak yalnızca gerçekten takviyeye ihtiyacı olan hastalar için.
Bu nedenle, doktor tarafından önerildiği ve yakından izlendiği sürece takviye güvenlidir.